Sitkeydellä työpaikkaan

28 toukokuu, 2019
Julkaisija: Admin

N. 10 v sitten jäin ensimmäisen kerran työttömäksi valmistumisen jälkeen. Tällöin oli kyse merkonomi-tutkinnosta ja pääsyy lienee siinä, että suoritin työharjoittelun aspa-tehtävissä pankissa kirjanpitohommien sijaan. Työnhakeminen valmistumisen jälkeen oli jatkuvaa hakemusten lähettelyä, mutta tuloksena oli nolla haastattelupyyntöä. Tästä sisuuntuneena hain yliopistoon lukemaan taloustiedettä ja valmistuinkin 5 v jälkeen maisteriksi. Miten kävi? Ainakin statistiikat näyttivät opiskelujen alussa lupaavilta, mutta aina on niitä, jotka tippuvat väliin. Tällä kertaa se olin minä. Syyksi arvelen, etten onnistunut saamaan harjoittelupaikkaa, jossa olisin saanut osaamiseni esiin. Muutamiin haastatteluihin silloin pääsin, mutta jostain jäi aina vajaaksi. Lopulta alkoi mennä usko omiin kykyihin oppia mitään, kun aina sama vastaus tiputti maahan. Mikä siis neuvoksi, kun taskussa muutama tutkinto ja pyöreä luku alan työkokemusta? Tilanne oli tuskainen, koska tuntui, että tiimalasi alkoi tiputtaa hiekkaa ja ensimmäisen alan työpaikan saaminen oli todella kiireistä. Mietin, miltä näyttäisi, etten ole vuoteen työskennellyt alan töissä valmistumisen jälkeen. Eniten harmitti oma sisäinen paha olo, kun oli tehnyt vuosia töitä tietyn tavoitteen eteen ja yhtäkkiä tuntuikin, ettei onnistu. Työkkärin tädin jälleennäkeminenkään ei ollut niin ilahduttavaa kuin olisi luullut.

Pysähdyin lopulta hakemusten sekalaisen lähettelyn jälkeen miettimään, mitä valmiuksia opintoni tarjosivat minulle ja mitä minun pitäisi kehittää itsessäni. Löysin lopulta liudan kehitettäviä asioita ja otin suunnitelmaksi kirjoittaa blogia, josta näkyisi, että osaan nämä asiat ainakin jollain tasolla. Valitsin alakseni data-analytiikan ja rupesin kirjoittelemaan blogia liittyen ajankohtaisiin alan juttuihin. Halusin näyttää, että hallitsen ohjelmointikieltä, jota alan töissä tarvitaan ja että ymmärrän liiketoimintaongelmia. Huomasin, että liitettyäni blogilinkin hakemuksiini, alkoi haastattelukutsuja tulla ja pystyin jo vähän puhumaankin asioista haastattelijan kanssa.

Rahkeet eivät kuitenkaan riittäneet vielä normaaliin työsuhteeseen. Jatkoin kuitenkin yrittämistä ja löysin ilmoituksen työkkärin järjestämästä data-analytiikan koulutusohjelmasta, jossa työskentelisin oikeissa alan töissä. Päätin hakea ja huomasin, että haastattelussa yksi blogiaiheeni käsitteli samoja asioita kuin mihin yritys etsi tekijää. Sain paikan ja vaikka sopimus oli monta kuukautta ja rahallisesti vastasi työkkäritukea, niin ajattelin että se kannattaa. Kuitenkin 8kk päästä selvisi, ettei työsuhde jatkuisi ja työnhaku alkoi alusta. Plakkarissa oli kuitenkin jo täysin uutta osaamista, joten työnhakeminen helpottui kummasti. Seuraava työsuhteeni oli 3kk:n pätkätyö, joka kuitenkin jatkui onnekseni 9kk:n mittaiseksi. Nyt työnhaku olikin jo paljon helpompaa ja pääsin useampaan haastatteluun, josta yhdestä sitten nappasikin vakituinen työsuhde.

Minulla kävi siis työhommissa lopulta hyvin, vaikka väliinputoaminen oli todella lähellä. Haluan kuitenkin auttaa ja helpottaa muiden työnsaantia. Pari vuotta sitten aloin kehittämään palvelua www.dataverkosto.com, jonka tarkoitus on tuoda digiosaajat ja alan tulevaisuuden osaajat esille, helposti löydettäviksi. Haluamme luoda palvelun, jossa tulevaisuuden osaajat voivat työllistyä jo opiskeluvaiheessa ja saavat tietoa alalla tarvittavista kyvyistä. Kun molemmat osapuolet tietävät mitä toinen osapuoli haluaa, on homma helpompaa. Jos tiedät yrityksen tai osaajan, joka on kiinnostunut tulemaan meidän yhteiseen digijoukkueeseen, niin kerro ihmeessä. Me tehdään kaikkien kanssa yhteistyötä ja fanitetaan Mörköä.

Kirjoittaja on Dataverkosto Suomi Oy:n toimitusjohtaja Aleksi Kinnunen